Het ABC van de zorg
Welkom in de wereld van de Nederlandse zorgwetten, van waaruit Plezier in Zorg haar diensten aanbiedt.
Lees hier hoe de zorg geregeld en gefinancierd wordt en met welke gemeenten en regio’s wij samenwerken.
We nemen je mee door de regels en afspraken die ten grondslag liggen aan onze zorg, met een focus op duidelijkheid en transparantie.
DE VERSCHILLENDE ZORGWETTEN
Jeugdwet
De Jeugdwet is er sinds 2015 om een gezonde ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren te bevorderen. Gemeenten voeren deze wet uit en regelen de jeugdhulp.
Jeugdhulp is bedoeld voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische, opvoedings- of gedragsproblemen, maar ook voor hen met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. In onveilige situaties kan de Jeugdwet ook helpen. Als je 18 wordt, val je onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), maar soms wordt de jeugdhulp verlengd tot 23 jaar.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
De WMO bestaat sinds 2007 en heeft als doel iedereen, ongeacht leeftijd of beperking, volwaardig en zelfstandig te laten deelnemen aan de samenleving. In 2015 is de wet vernieuwd met de invoering van de WMO 2015. Deze vernieuwde wet legt meer nadruk op de eigen kracht van burgers, ondersteuning vanuit hun netwerk en het bieden van maatwerk. Net als bij de Jeugdwet, voeren gemeenten de WMO uit en regelen ze verschillende vormen van zorg en ondersteuning.
Wet Langdurige Zorg (WLZ)
De WLZ bestaat sinds 2015 en is bedoeld voor langdurige zorg aan mensen die blijvend intensieve zorg en toezicht nodig hebben. In tegenstelling tot de Jeugdwet en WMO wordt de uitvoering van de WLZ niet door gemeenten, maar door de landelijke overheid gedaan. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt de aanvragen voor langdurige zorg en geeft indicaties af. Regionale zorgkantoren coördineren de zorginkoop en betalen zorginstellingen voor geleverde zorg.
FINANCIERING VAN DE ZORG
Zorginstellingen, waaronder Plezier in Zorg, worden betaald via Zorg in Natura (ZIN) of het Persoonsgebonden Budget (PGB).
Zorg in Natura (ZIN)
Meestal wordt de financiële afhandeling via ZIN geregeld. Bij ZIN stuurt de zorginstelling de factuur naar de gemeente (Jeugdwet of WMO) of het zorgkantoor (bij WLZ), die betaalt voor de geleverde zorg.
Persoonsgebonden Budget (PGB)
Met een PGB koop je zelf zorg in. Als ‘budgethouder’ ben je zelf verantwoordelijk voor de financiële en administratieve afhandeling. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheert het PGB. De zorginstelling stuurt de factuur naar de budgethouder, die hij/zij doorstuurt naar de SVB. De SVB betaalt vervolgens de zorgverlener.
Eigen Bijdrage
Voor jeugdhulp hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Voor zorg vanuit de WMO en WLZ kan er soms wel een eigen bijdrage gelden, de hoogte ervan wordt vastgesteld door het Centraal Administratiekantoor (CAK) en is afhankelijk van het type zorg, de specifieke voorzieningen, je leefsituatie en je financiële situatie (inkomen en vermogen).
CONTRACTEN
Een zorginstelling kan alleen zorg aanbieden wanneer de gemeente (via Jeugdwet of WMO) een overeenkomst heeft met deze zorginstelling of wanneer er een indicatie is voor langdurige zorg (WLZ) van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) en er een contract is met het zorgkantoor van de regio waar de zorginstelling haar diensten aanbied.
Plezier in Zorg heeft overeenkomsten gesloten met verschillende regio’s en gemeenten voor zowel de Jeugdwet als de WMO. Plezier in Zorg is een gecontracteerde partij in onderstaande gemeenten.
Staat jouw gemeente er niet bij? Neem dan contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden, vaak in samenwerking met Coöperatie Boer en Zorg.
Gecontracteerde regio’s en gemeenten /
Werkgebied Plezier in Zorg
Regio Gooi en Vechtstreek
- Gemeente Blaricum
- Gemeente Gooise Meren
- Gemeente Hilversum
- Gemeente Laren
- Gemeente Weesp
- Gemeente Wijdemeren
Regio Eemland
- Gemeente Amersfoort
- Gemeente Baarn
- Gemeente Bunschoten
- Gemeente Leusden
- Gemeente Soest
- Gemeente Woudenberg
- Gemeente Eemnes
Regio Zuid Oost Utrecht
- Gemeente Bunnik
- Gemeente de Bilt
- Gemeente Utrechtse Heuvelrug
- Gemeente Wijk bij Duurstede
- Gemeente Zeist
Regio Utrecht West
- Gemeente De Ronde Venen
- Gemeente Montfoort
- Gemeente Oudewater
- Gemeente Woerden
- Gemeente Stichtse Vecht
In de regio Zuid Oost Utrecht (ZOU) werken de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist samen om de benodigde professionele zorg in te kopen bij zorgaanbieders. Op de website zorginzou.nl staat veel informatie over zorgtoewijzing, overleg en communicatie. Ook de contactgegevens van de verschillende gemeenten staan op deze site.
Als je een indicatie hebt van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) voor langdurige zorg (WLZ), kunnen we zorg aanbieden door onze samenwerking met Coöperatie Boer en Zorg.
Als er iets onduidelijk is of je hebt behoefte aan meer informatie, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen; we helpen je graag verder.